Za neke ljude važi izreka da su se baš našli. Našli – prepoznali, neki po tome koliko su dobri, neki nažalost po zlu, a junaci ove priče su se prepoznali po obojenim svetovima koje u sebi nose. Mnogo je slučajnosti u sličnosti ovo dvoje ljudi. Najpre imena Zlatan i Zlatana, odrasli u istom mestu, brojevi telefona im se razlikuju za po jednu cifru, oboje vole i slušaju irsku muziku, maskiranje u omiljene likove uglavnom  iz crtaća, a ono što je autentična asocijacija na njih dvoje je pasionirano sakupljanje figurica iz Kinder jaja.


Pažnju su mi skrenuli svojim maskama na ovogodišnjem Pokladnom maskenbalu, koji se godinama tradicionalno održava u Svilajncu, gde inače žive.

Njihova priprema za ovu manifestaciju traje godinu dana. Pažljivo planiraju u koje će se likove prerušiti, prepuštajući se detaljnom kreiranju i šivenju kostima, za koje je uglavnom zadužena Zlatana, a Zlatan je tu da pomaže oko seckanja i nabavke materijala. Pri izboru vode računa da maske budu verodostojne, da se vidi da su oni iza maske, ali i da učesnici prepoznaju likove koje su želeli da im predstave.

Nekoliko godina su nastupali kao par, a sada praktikuju da na maskenbal idu kao junaci koji nisu iz istog sveta. U paru su bili Super Mario i Luidji, Asterix I Obelix, Fred Kremenko i Barni, R2D2 i Ben Kenobi, baštenski patuljci – Gnomeo I Đulijeta, a rasparno Vilenjak i Džesi iz Priče o igračkama, Hogar i Hrabra Merida, Rubikova kocka I Pipi Duga čarapa.

Uz maske  prave i neke dodatke kojima dopunjuju samu masku pa su tako kao Asteriks i Obelix napravili Asteriksov mač, prilagodili čuturu sa čarobnim napitkom i imali Obelixov stećak. Kao Fred i Barni imali su celo vozilo koje je zaista kotrljalo.


Ono što je autentično u njihovoj priči je da su ponosni vlasnici kolekcije od čak 10 000 figurica iz Kinder jaja. Zajedno ih sakupljaju od 2008. godine, a Zlatan je sam stvaranje ove kolekcije započeo još u detinjstvu, kada je nakon predškolskog, sa dvojicom drugara, odlazio u obližnju prodavnicu i svakodnevno kupovao po jedno jaje. U to vreme su se prodavala pakovanja od tri kinder jaja, gde je glavna serija bila jaje u sredini. Prodavac ih je puštao da otvaraju kutije i vade to jaje u sredini. U prodaji su bili Štrumpfovi i Mikijev orkestar, po njegovom mišljenju dve prelepe serije.

Danas njih dvoje uglavnom sakupljaju glavne serije, a prateće ukoliko im se dopadnu. Kako ih mnogo izlazi svake godine do većine dolaze kupovinom ili menjanjem iz inostranstva. Pošto razmenu figurica uglavnom vrše preko pošiljki, želja im je da jednog dana obiđu Sajam kolekcionara, neki od onih koji se organizuju u Nemačkoj i Austriji. U našoj zemlji nažalost nema više sajmova, te razmenu vrše poštom, a što se zemalja u okruženju tiče, najviše su do sada sarađivali sa kolekcionarima iz Hrvatske. Pošiljka koju su najdalje slali, otputovala je u Brazil. Omiljene serije su im Star wars Hippoi – Nilski konji po ugledu na likove iz filma Zvezdani ratovi, kao i patuljci kuvari. Zanimljivo je da je Kinder kolekcionarstvo jedan od retkih hobija gde su žene kolekcionari u većini.

Zlatan i Zlatana, jedinstveni su po svojim svetovima, bojama koje u sebi nose, a jedino životno oružje su im  široki osmesi i uvek dobro raspoloženje. No, njihovoj priči ovde nije kraj…U slobodno vreme Zlatan čita stripove, a Zlatana se bavi aromaterapijom. Obožavaju da putuju i obilaze muzeje. Najinteresantnije što su posetili je interaktivna izložba  STAR WARS  Identities, izložba o nastanku Star Wars sveta sa brojnim rekvizitima sa snimanja, koja je kao gostujuća izložba priređena u MAK muzeju u Beču, proleća 2016.godine.

Ne kriju oduševljenje Muzejom maketa u Budimpešti, Lego muzejom u Pragu, nestvarnom bibiliotekom Klementinum u Pragu, kao i Prirodnjačkim i Vojnim muzejima u Beču. U planu im je, kad se stvore uslovi za to, da obiđu Muzej stripa u Briselu, kao i Diznilend gde bi se najradije preselili na mesec dana.

U međuvremenu, svoje želje za boravkom u neobičnim svetovima, nadomestiće obilaskom festivala u zemlji, kao što su Just Out i Battle of nations.

I dok njih dvoje dopunjavaju kolekciju Kinder figura i maštaju o odlasku u zemlju Diznijevih junaka, meni ostaje da željno iščekujem još jedan maskenbal i nove likove, kojima će Zlatan i Zlatana otvoriti vrata nekih novih bajkovitih priča za sve nas.

Mnogo hvala Đurđević Zlatku za ilustraciju koja krasi naslovnicu teksta.

Sve ostale fotografije su iz privatne arhive Zlatana i Zlatane.