Perla ili biser sinonim su za nešto vredno i čisto. U prirodi školjka stvara biser i taj proces je dug i detaljan, a rezultat dragocen. Ovo je samo uvod u priču koju želim da vam ispričam o jednoj Tamari koja poput prave školjke vredno radi na stvaranju novih perli.


Svakog dana u popodnevnim satima, u baletskom studiju “Perla” u Jagodini sve zaživi. Tiskaju se roditelji, a njihove devojčice u raznobojnim haljinama žurno se pripremaju za još jedan čas baleta. U celoj gužvi ipak se oseća da postoji organizacija, jer kad krene muzika sve ostalo utihne i pokreti se stope u jedan.

Tamara Pap Savić, uz obrazovanje niže baletske škole u Paraćinu ostvarila je svoj san da joj balet kao hobi i velika ljubav postane i zanimanje. Jedanaest grupa devojčica već pet godina neumorno uči osnovama klasičnog i modernog baleta. Povremeno dođe i neki dečak, ali oni brzo odustanu, nažalost kao razlog navodeći osudu i podsmeh okoline. U ovom momentu u grupi je jedini Novak koji je bez problema za fotografisanje pokazao šta je do sada naučio.


Inače, Tamara potiče iz jedne vrlo interesantne porodice nemačko – mađarskog porekla, stvarane i seljene u nekoliko država na Balkanu. Otac i majka umetnici u duši, imali su razumevanje za njeno bavljenje baletom odlučno je podržavši na tom putu. Njih sedmoro braće i sestara trebalo je othraniti u godinama najveće krize i stvoriti od njih ljude, nekad čak uz pomoć štapa i kanapa, uz pomoć kreativnosti koju oboje poseduju. O njihovoj borbi Tamara sa puno ljubavi i zahvalnosti priča.

A njene perle svaki njen trud višestruko nagrađuju. Sa takmičenja donose isključivo prve i druge nagrade, a jednom godišnje se predstave jagodinskoj publici velikim godišnjim koncertom.
Na sve ove ispunjene želje uvek ima još nešto za poželeti ili isplanirati. Volela bi da bude još dečaka zainteresovanih za balet, a u planu je i formiranje najstarije grupe, za koju su joj ideju dale majke devojčica. Svakodnevno gledajući svoju decu, poželele su da možda ispune neku svoju davnašnju želju. Što se Tamare tiče, ovakvo postizanje savršenog sklopa duha i tela preporučuje i poziva sve zainteresovane da dođu i postanu nove perle koje će igrom vajati do savršenstva.