U vreme kad mnogi gube veru u ljude, retko se druže i sarađuju, u okolini Despotovca, neki drugi, pametniji i brižljiviji, rešili su da se udruže i rade, kako bi kasnije uživali. Danas ovde postoji sve ono za čim savremen čovek žudi, pre svega mir, žubor vode i potpuni spoj sa prirodom. Park dobrih komšija, nastao iz velike ljubavi i saradnje onih koji vrata uz vrata žive godinama, nalazi se u selu Stenjevac, na putu ka izletištu Lisine i odlično je mesto za predah turistima, a za meštane raj nadomak kućnog praga.


Gospođa Ljubinka Nikodijević je jedan od idejnih tvoraca ovog parka, čiji je nastanak zajedno sa suprugom Sašom i komšijom Zoranom Radojevićem najpre izmaštala, a potom i uz pomoć ostalih meštana realizovala. Da razmišljaju o tome navelo ih je smetilište, koje je predstavljalo ruglo pored njihove omiljene reke.

Pre devet godina, svoje želje i planove su sproveli u delo, očistili zapuštenu površinu, posadili lipe i orahe, posadili cveće i opremili svoje mesto pod Suncem. Na prvi pogled se vidi da su mislili na sve, od najmlađih, pa do najstarijih meštana. Stolovi pod nadstrešnicama, letnjikovac u etno stilu, ozidani roštilj, klackalica, ljuljaške i ostali rekviziti za najmlađe. Okružuje ih još puno mesta za igru i uživanje pored reke. Vremenom se priča o Parku dobrih komšija proširila, tako da je izletnika sve više, a druženja ovih i ostalih komšija sve su češća. Njihovu ideju podržali su i ljudi iz opštine Despotovac, a kad dobijete vetar u leđa, onda se projekti samo nižu.


U Stenjevcu postoji i udruženje žena “Zlatne ruke Resave”, osnivač je takođe Ljubinka, a čini ga tridesetak žena veštih u izradi tradicionalnih ručnih radova, pripremi domaće hrane i  proizvoda od kupina, drena, lekovitih trava i još mnogo toga. Svoje proizvode izlagale su na više manifestacija i sajmova  hrane i pića, kako u svom Despotovcu, tako i u drugim mestima i velikim gradovima.

Ako vas put nanese u ovaj kraj, možete potražiti i smeštaj, uživati u parku i vinu vinarije “Despot”, koju zajedno sa svojom porodicom vodi ova vredna žena. Naravno, tu su i ostali meštani, odnosno komšije i komšinice, čiji rad na održavanju tradicije i lepote mesta u kom žive, svakako treba pohvaliti. Od mene imate preporuku kuda na izlet i fotografije kao dokaz da ovako udobno mesto i složne komšije zaista postoje.