Neki snovi služe da ih ostvarimo, Goran Stojković


Krilatica Aero kluba koji sam posetila je “Mesto gde snovi postaju stvarnost”. Nisam imala san da letim, ali nekad tako iznenadimo sebe kad shvatimo da smo zavoleli nešto o čemu nismo ni razmišljali.Ova priča ne bi bila potpuna, niti ispričana na pravi način, da mi se nije pružila prilika da fotografišem grad svog rođenja kao na dlanu.Kao i ostale ima glavne likove, one koji je žive i samim tim nose.


Čovek koji je “kriv” za sve ovo o čemu ću pisati, neko ko je najpre sebi, a onda i drugima, priuštio da osete slobodu ptica je Goran Stojković.
Neki snovi služe da ih ostvarimo. Tako se Goranova želja počela realizovati pre više godina. Iz faze u fazu, menjavši mesto poletanja i sletanja, konačno je dočekao svoj komad neba, koje iz dana u dana sve veštije i posvećenije osvaja. Kada pričam o posvećenosti, mislim na težnju da ovlada ovom oblasti, tako da njegove kvalifikacije opravdavaju navedeno.
Goran je instruktor pilot motornog zmaja i predsednik komisije za ultrakratko letenje Vazduhoplovnog saveza Srbije. Vlasnik je Aero kluba “Ćuprija” koji se nalazi nedaleko od grada, na putu ka selu Senje, a broji četiri pilota, od kojih je jedna žena. Južno od Beograda ovo je jedini klub koji ima četiri zmaja i avion Sila 450.


Njegove pilote krasi ozbiljnost i uzdržanost, koji su neophodni za pristup kako letenju, tako i ljudima koji svakodnevno znatiželjno obilaze ovo mesto, a sve češći su posetioci i iz inostranstva.
Ono što je za obične građane bitno, vezano je baš za tu želju da  ovde mogu ostvariti svoj san o letenju. U ponudi kluba je panoramsko letenje, a oni manje hrabri mogu svakako naučiti nešto o avionima i motornim zmajevima, kao i upoznati prave profesionalce u ovoj oblasti.
Da ni jedan čovek sam ne uspeva potpuno, govori i podrška Goranove porodice, supruge i sinova. Takođe, da ovo nije trenutna strast, potvrđuje i ljubav prema avionima, koju je osetio i Goranov sin Miloš, takođe instruktor letenja Princ Aviation Training Centra i svojevremeno najmlađi državni prvak u letenju motornim zmajem.

Možda je teško da rečima dočaram lepotu pogleda sa neba, ali su fotografije dostojna potvrda. Ako i lično poželite da posetite ovo mesto i ove divne ljude, dodatno ćete se uveriti. Ne sluteći da ću se ikad pribliziti pticama i oblacima, s punim poverenjem prihvatila sam izazov. Kasnije,kada sam ponovo osetila tlo pod nogama, shvatila sam da imam san, a on je da jednom ponovo letim.