Pre više godina, pitala sam, u to vreme poznatog komičara, kako mu uspeva da uvek bude tako zabavan. Spremno je odgovorio da iza njegovog uspeha stoji cela ekipa. Zvezda ili idol iznese već pripremljen tekst ili muzičku numeru, na svoj način, ali ko su ljudi koji u stvari pokrenu stvari, osmisle i učestvuju u rađanju te zvezde ili hita?


Jedno od tih imena je moj sugrađanin Miša Tričković, koga u sledećim redovima sa zadovoljstvom predstavljam. Sada Jagodinac, inače rođen i odrastao u Paraćinu, gitaru je zavoleo sa svojih četrnaest godina i do dana današnjeg, bez dodatnog muzičkog obrazovanja, potpomognut urođenim talentom, vešto barata ovim instrumentom.
Bez elektronike, da se poštapa i krije iza veštačkog zvuka, prateći kao uzor muziciranje čuvenog Džaka Pastoriusa, stvarao je muziku i polako zauzimao svoje mesto.
U toku karijere sarađivao je sa mnogim velikim imenima naše muzičke scene, ali svakako, njegovo ime se vezuje za petnaestogodišnje članstvo u Luis bendu. To vreme je obeležilo više nastupa u zemlji i inostranstvu, rađanje etno zvuka, sa primesama jazz i soul muzike, koju je publika svim srcem prihvatala.
Takođe, značajno je reći da je bio deo odabranog tima koji je učestvovao u stvaranju muzike za film “Zavet”, Emira Kusturice. Sa Sinišom Selićem iz Paraćina uradio je album “Coda”.

Ima još mnogo toga što govori o predanom radu ovog umetnika. Njegov uspeh i umeće najbolje dokazuje to što se njegova biografija našla među ostalim značajnim u knjizi Milana Srdanovića ” Basista”. Jovan Jovanović, sada veliko ime muzičke scene, potekao iz Paraćina, je neko kome je na samom početku Tričković dao vetar u leđa, čime se izuzetno ponosi.


Privatno, Miša Tričković je vrlo pristupačan čovek. Skromno priča o muzici koju stvara, a uspehe vezuje za uspomene i drage ljude, ne kiteći se i ne ističući ih kao samo svoje. Uz muziku je odrastao, razvijao se, od nje živi i u njoj uživa. Bas gitara je još jedan član njegove velike i vesele porodice, tako da zauzima počasno mesto u dnevnom boravku.
O čuvenom Luisu kaže da je za njega bio samo Ljubiša, blizak saradnik i veliki prijatelj. Često je znao, kad prolazi kraj Jagodine, da svrati samo da se vide. U sećanje na njega, a uz pomoć vrsnih muzičara, snimio je pesmu “Za tebe bate”, obradu pesme ” Cveće cafnalo”, koju su obojica mnogo volela.
Istinske umetnike odlikuje jednostavnost koju Miša Tričković nosi u sebi. Spreman za saradnju i na ovoj priči, pomogao je informacijama o sebi i drugima i time pokazao da je taj nesebični timski igrač, pa smatram da je tajna njegovog uspeha i u tome.

Onima, koji nisu više znali o bas gitari, poklanjam ovu priču, da razbijemo predrasude da je, kako skoro neko reče, harmonika najbolji instrument. Instrumenti su samo instrumenti, a lepota muzike je u talentu i prstima umetnika.

   foto: privatna arhiva
   kontakt: trickobass@gmail.com