Cenimo li dovoljno svako jutro u kom se probudimo sa potpunim osećajem slobode u svojoj koži? Ako nam neko ili nešto naruši ravnotežu, umemo li da se pronađemo u svom svetu?

Upoznala sam dosta samosvesnih ljudi, sa svetovima drugačijim od mog. Oni su borci bez pušaka, bez mržnje i iz njih ne govori patetika. Ovih dana, od jedne mlade dame, koja ima tek petnaest godina, naučila sam da ne moram da vidim nebo da bih ga dodirnula.

Petra Spasojević od rođenja ne može da vidi svet oko sebe onako kako vide njeni vršnjaci, ali poseduje sposobnost da sve te boje i oblike dodirne na svoj način. Kroz melodije koje postoje u njenim prstima i sluhu nastaju njene boje, samo njeno nebo, cvet i sunce.


Spisak nastupa i nagrada je veliki u odnosu na broj godina koje sa lakoćom nosi, bez obzira na trud koji bezrezervno ulaže kada je svakodnevni život u pitanju.

Petra je rođena u Kuršumliji, a u vreme početka školovanja, zbog boljih uslova, preselila se u Novi Sad, gde je četiri godine pohađala školu za decu ometenu u razvoju. Nakon što je u redovnim osnovnim školama zaživela inkluzija, krenula je u školu „Sonja Marinković“ i njen primer inkluzije je predstavljen kao najbolji od strane Unicefa. Zbog ljubavi prema sviranju klavira upisala je i Muzičku školu „ Isidora Bajić“, u klasi Ane Frlin, odsek klavir. Već nekoliko godina uspešno ovlađuje klasičnom muzikom. Kaže da ne koristi Brajove note, već svira po sluhu, a sve uz pomoć svoje profesorke, koja je i blaga i stroga, svakako u cilju da održi i unapredi Petrin talenat.

Kada su takmičenja u pitanju, učestvovala je samo na onim sa međunarodnim karakterom, koji su održani u našoj zemlji, a interesantno je da se ni sa jednog nije vratila bez nagrade i to prve. Na tri takmičenja, tokom prošle godine, osvojila je prve nagrade sa po sto poena i zasluženo  je vlasnik dva lauerata, na šta je posebno ponosna. Zahvaljujući jednom od njih, ove godine biće najmlađi učesnik memorijala „ Isidor Bajić“, međunarodnog takmičenja na kome će učestvovati mladi muzičari iz celog sveta.Majka Snežana kaže da u porodici nije bilo nikog ko se bavio muzikom na sličan način. Sem što je očigledno da je Petra rođena sa darom za muziku, jednim delom važnost pridaje i tome što je svojoj ćerki od samog rođenja čitala bajke i puštala dečije pesme. Kako je vreme prolazilo, sa audio bajki prešla je na slušanje klasične i duhovne muzike. Isprva, Snežani je bilo neobično da tako mala devojčica sluša Radio Beseda, radio Pravoslavne Eparhije bačke, Beograd 2 i Radio 202. Vremenom je shvatila da je sve „posledica“ istančanog sluha koji Petra poseduje. Tako mala, tu muziku je objašnjavala kao bogatsvo i raskoš zvukova.

U svoju biografiju, sem takmičenja, Petra je upisala i četiri solistička koncerta, prvi u rodnoj Kuršumliji,  a zatim i u Valjevu i  dva u Novom Sadu. Od jedanaeste godine se bavi i komponovanjem, a njena kompozicija „ Sećanje na detinjstvo“ je nagrađivana. Takođe beleži nastup na televiziji kada je svojoj drugarici Jovani Radonić davala muzičku podršku muzičkom pratnjom za pesmu „ Moja mama divno priča“, a za tu priliku je sama uradila aranžman. Interesantno, a vezano za taj nastup je da je tokom njega u studiju nestao ton. Petra i Jovana su na nivou pravih profesionalaca nastavile kao da se ništa ne dešava.

Mnogo toga je stalo u samo nekoliko godina bavljenja muzikom ove divne devojčice. Ono što njoj posebno znači, a što predstavlja ispunjenje velike želje, je zajednički nastup sa Filharmonijom mladih u Sinagogi u Novom Sadu, kada je pobrala ovacije publike.


Možda ste poneseni svim navedenim zaboravili da Petrin dan nije kao i ostalima, da njeno buđenje nije pogled u nebo, već dodir neba prstima i melodijom. Ona sebe ne doživljava kao osobu sa invaliditetom, već kao nekog ko je ceo takav kakav je rođen, kome je podareno to što s ponosom nosi i deli sa drugima. Želja joj je da svo svoje umeće i znanje pretoči u  nove kompozicije i da jednog dana svet sazna za nju. Nisam ni na trenutak posumnjala u to. Pred njenim samopouzdanjem, voljom i predanosti, mnogi bi se trebalo postideti.

Želja mi je da priča o ovoj običnoNEobičnoj devojčici posluži za primer ne samo njenim vršnjacima, već i nama odraslima, da nikada ne kažemo da nešto ne možemo i da zauvek naučimo da cenimo sve što nam je dato, onakvo i u meri koja nam je namenjena.

Upamtite ime Petre Spasojević, jer za nekoliko godina kada ga ponovo čujete, znaćete da se jedan san ostvario i da je prstima u kojima živi muzika, zasluženo dodirnula zvezde.


Više o nastupima, takmičenjima i nagradama Petre Spasojević, možete saznati na:

FB stranici https://web.facebook.com/spasojevic.petra/

Instagram stranici https://www.instagram.com/petra.spasojevic_official/?hl=en

i na njenom Youtube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCMEvR-SnQAn7E8dYuXmuWuA